Oglasna tabla

Članak je filtriran: ponedjeljak, 29 April 2024

Nakon dočeka prijatelja iz bratske škole iz Istanbula i svečanog prigodnog programa koji smo upriličili u prostorijama naše Škole, ostale dane boravka u BiH, naši gosti imali su priliku upoznati se sa ljepotama Stoca, Blagaja, Mostara, Konjica i Sarajeva.

U petak, 26 aprila, goste iz Turske upoznali smo sa ljepotama naše Hercegovine.

 Uživali smo u historijskim znamenitostima Počitelja, posjetili kamene spavače na Radimlji te im uspjeli pokazati i ljepotu grada na Bregavi. Posebno smo uživali u turskom čaju u ugodnom ambijentu Stolačke tekije. Nakon obilaska Stoca druženje smo nastavili uz ručak u prelijepom ambijentu restorana Hotel "ADA" Blagaj. Naše putovanje smo završili posjetom tekiji Blagaj, derviškom hramu na vrelu Bune.

U subotu, 27. aprila, sa gostima iz Turske imali smo edukativno druženje. Posjetili smo Muzej Hercegovine Mostar, Muzej Stari Most, kuću Džemala Bijedića te harem Šehitluci. Gosti su se upoznali sa bogatom historijom našeg grada. Druženje smo nastavili posjetom Fortici gdje su naši gosti imali priliku da uživaju u prelijepom pogledu na grad. Poslije, u večernjim satima upriličili smo ugodno druženje članova našeg kolektiva sa gostima iz Turske, dok su učenici večer iskoristili za šetnju gradom u društvu naših učenika koji izučavaju Turski jezik.

28.4.2024. godine, nedjelja

 - posljednji dan druženja sa našim gostima iz bratske škole.

U jutarnjim satima napustili smo Mostar uživajući u pogledu na moodrooku ljepoticu Neretvu vozeći se prema Konjicu, gdje smo proveli određeno vrijeme obilazeći ljepote ovog divnog hercegovačkog grada.

Putovanje je nastavljeno prema bosanskohercegovačkoj prijestolnici, gdje su naši prijatelji ostali zapanjeni ljepotom Baščaršije i ostalim znamenitostima ovog grada.

Naše putovanja završeno je odlaskom na Međunarodni arerodrom Sarajevo gdje smo se srdačno pozdravili sa prijateljima iz bratske škole Validebağ Fen Lisesi.

Na kraju druženja rekli su nam da iz naše domovina nose prelijepe uspomene. 

Kulturno historijske znamenitosti, prirodne ljepote, ukusni specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje, a posebno srdačni i prijateljski raspoloženi ljudi stvorili su upečatljive riznice sjećanja na državu Bosnu i Hercegovinu i na našu Srednju medicinsku školu Mostar.

Radujemo se našem sljedećem druženju i realizaciji zajedničkih projekata.

Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta a posebno:

Hotel Tere Mostar

Yunuz Emre Unstitütsü Mostar

Hotel "ADA" Blagaj

Objavljeno u Novosti

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com