petak, 01 Mart 2024 10:19

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

1. mart je najvažniji datum u modernoj historiji naše države. Na taj dan prije 32 godinu, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Ovaj datum i demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine priznala je cijela Evropa i svijet, zato je to prelomni momenat u našoj historiji.

Učenici i profesori naše Škole su, kao i svaki put u velikom broju, obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na manifestacijama organizovanim na Španskom trgu, na Fortici i u Blagaju na tvrđavi Herceg Stjepana Kosače, zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Mostara.

Budimo ponosni na tekovine naše nam jedne i jedine Bosne i Hercegovine i učinimo je zemljom koju će svi osjećati svojom. Sjećajmo se uvijek i s dužnim poštovanjem onih, koji su zaslužni za njen nastanak i opstanak i koji su svoje živote dali za odbranu jedine nam domovine. 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com