Oglasna tabla

četvrtak, 26 Oktobar 2023 22:30

Radionica i predstavljanje aplikacije Mislimetar održali su se u petak 20.10.2023. u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru

Radionica i predstavljanje aplikacije Mislimetar održali su se u petak 20.10.2023. godine u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru, a nakon Mostara, učenici/e i nastavnici/e iz Banje Luke i Sarajeva proći će isti proces.

Centar za obrazovne inicijative “Step by Step” i Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizovali su prvu interaktivnu radionicu kroz koju su predstavili svoju aplikaciju Mislimetar – besplatni alat za učenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Dvadeset i osam učenika/ca i devet nastavnika/ca Srednje medicinske škole u Mostaru bili/e su prva grupa koja je isprobala “Mislimetar” u obrazovnom kontekstu i kroz interaktivnu radionicu istražila mogućnosti mobilne aplikacije i njene upotrebe u školi i izvan nje.

Radionica i predstavljanje aplikacije održali su se u petak 20.10.2023. godine u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru, a nakon Mostara, učenici/e iz Banje Luke i Sarajeva proći će isti proces. Aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

“Aplikacija se čini stvarno zabavnom, barem je nešto drugačije. Videi nisu predugi, pa i nisu dosadni za gledati, a pitanja poslije toga liče na neki kviz, kao da se igramo. Drago mi je što smo mogli isprobati svi aplikaciju odmah, a ne da nam se samo priča o tome kako je nešto dobro”, rekla je Samra Karadža, učenica Srednje medicinske škole u Mostaru.

Mobilna aplikacija Mislimetar edukacijski je, interaktivni i zabavni alat namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju. Cilj je Mislimetra podsticanje razvoja kritičkog promišljanja i medijske pismenosti kod mladih.

Sadržaj aplikacije podijeljen je na sedam tematskih cjelina (modula) koje obuhvataju važne oblasti kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, poput postavljanja pitanja, organizacije i analize informacija, razlike između činjenica i mišljenja, informacija i dezinformacija, teorija zavjere, rješavanja problema iz različitih perspektiva, razumijevanja uzroka i posljedica, debate…

”Dugo smo se borili s učenicima, pa i nastavnicima, da izbacimo mobitele iz učionice. Sada smo krenuli u drugom smjeru. U pravom trenutku došli ste s vašom aplikacijom da isprobamo i taj način rada s učenicima. Aplikacija će nam biti korisna, posebno ovaj dio oko teorija zavjere i vakcinacije, jer nam je to dio struke i biti upravo tu medijski pismen je ključno”, istakla je direktorica Srednje medicinske škole u Mostaru Aida Tucović.

Aplikacija koristi metode i tehnike kritičkog mišljenja koje su primjenjive na različite sadržaje te kroz detaljno razvijen sistem napredovanja i na zabavan način omogućuje upotrebu ovih tehnika, kao i praćenje postignuća i nivoa dostignutog mišljenja. Uključuje i dodatne materijale koji mogu pomoći u obogaćivanju nastavnih programa, a osim toga, koncipirana je i dostupna svima koji žele razvijati vještine kritičkog promišljanja i medijske pismenosti.

Zadaci unutar Mislimetra su interaktivni i sastoje se od videosnimaka, tekstualnih objašnjenja, fotografija i pitanja za korisnice i korisnike, a svaki modul pomaže u postizanju specifičnih ishoda učenja koji unapređuju kritičko razmišljanje i medijsku pismenost.

(Tekst preuzet sa stranice zastone.ba)

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com