petak, 05 Avgust 2022 09:14

Ljetna škola u Turskoj u okviru projekta "Moj izbor je Turski"

Učenici 3. i 4. razreda naše škole koji izučavaju turski jezik kao izborni predmet pohađali su ljetnu školu u Turskoj od 16.7. do 30.7. u okviru projekta "Moj izbor je turski". Organizator programa je bio Yunus Emre Institut Mostar u saradnji sa Uredom za obrazovanje pri Ambasadi R. Turske i Opštinom Üsküdar u Istanbulu. 
Tokom dvosedmičnog boravka u pratnji prof. Sabine Dumpor, prof. Harisa Devedžića te predstavnika Instituta prof. Selme Čusto i prof. Jasmine Fejzić, učenici su imali ispunjen program koji se sastojao od časova turskog jezika na TÖMER-u (Centar za podučavanje turskog jezika) na poznatom univerzitetu zdravstvenih nauka "Üsküdar Sağlık Bilimleri Üniversitesi", koji je bio i domaćin programa zajedno sa našom bratskom školom Ümraniye Merkez Anadolu Lisesi, zatim obilaska najvećih zdravstvenih institucija u Istanbulu s ciljem upoznavanja sa savremenim dostignućima i tehnologijama u medicini, upoznavanja sa zdravstvenim i obrazovnim sistemom u Turskoj i mogućnostima studiranja i rada. Posebno bismo izdvojili posjetu Centralnoj bolnici Başakşehir, jednoj od najsavremenijih bolnica u svijetu, gdje smo dobili uvid u "budućnost zdravstva", kako glasi i njihov moto.
U poslijepodnevnim satima i vikendom učenici su obilazili znamenitosti Istanbula i okoline, uživali u šopingu, druženju, kulturi i ljepotama magičnog grada na Bosforu. 
Želimo naglasiti da je ovo prvi projekat takvog tipa koji organizuje Institut Yunus Emre i izuzetno nam je drago da su izabrali upravo našu Srednju medicinsku školu, a punu podršku je dala i naša uvažena direktorica prof. Aida Tucović. Želimo zahvaliti prije svega g. Yunusu Dilberu, direktoru Yunus Emre Instituta Mostar, koji je i osmislio projekat, zatim g. Faruku Berat Akçeşme, savjetniku za obrazovanje pri Ambasadi R. Turske, direktoru bratske škole g. Erdoğanu Akkaya, dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta zdravstvenih nauka g. Erdoğanu Çetinkaya i svim pojedincima i institucijama koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji ovog značajnog projekta.
 
Yunus Emre Enstitüsü - Mostar 
T.C Saraybosna Büyükelçiliği 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com