srijeda, 20 Oktobar 2021 20:13

Obilježavanje Međunarodnog dana mira u Srednjoj medicinskoj školi Mostar

Međunarodni dana mira u Srednjoj medicinskoj školi Mostar obilježen nizom radionica! 


23. septrembra su maturanti naše škole: Nejra Brzina, Lejla Zukić, Emina Novaković, Anesa Džiho, Nejra Zolj, Haris Medar, Adela Delić, Lejla Hasić, Džejlana Šator, Ena Zekić, Almin Mrndžic i Samir Trebović u pratnji profesorica Muhibić Madžide i Dženade Mehremić učestvovali u nizu aktivnosti koje su predstavnici Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva, u okviru Međunarodnog dana mira, organizovali u Centru za kulturu Mostar.

Radionice su bile interaktivne i na njima se razgovaralo o načinima izgradnje mira, kao i o ulozi pojedinca u tom procesu.
Naši učenici su kroz niz aktivnosti imali priliku razmijeniti mišljenja i saznati više o tome kako ratno seksualno nasilje utječe na pojedince, ali i procese izgradnje mira.
U okviru radionice učenici su imali priliku posjetiti i izložbu "Progovara(j)mo" postavljenu u prostorijama Centra za kulturu uz osvrt na to kako društvo često prebacuje krivicu sa počinitelja na žrtvu seksualnog nasilja.

Zanimljivo je bilo posjetiti izložbu "Progovara(j)mo" i vidjeti da su mladi spremni razgovarati o skoroj teškoj prošlosti, posebno iz razloga što je prevazilaženje podjela neophodno kako bi se izgradila bolja budućnost!

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com