četvrtak, 03 Septembar 2020 22:34

Informatičke kompetencije vezane za realizaciju online nastave

Nastavni proces u našoj školi se usljed pandemije i opasnosti širenja koronavirusa sredinom marta mjeseca vrlo brzo iz učionica premjestio u online prostor. Prvi dani izvođenja online nastave bili su haotični,jer se kompletna škola, profesori i više od 360 učenica i učenika preko noći preselilo na internet. Ipak, iz dana u dan online nastava je sve bolje funkcionisala. Svi smo se probudili iz zimskog sna ustaljene nastave. Bilo je jasno da klasični čas niko ne može prebaciti u online okruženje. Ono što se kao vrlo efektno pokazalo jeste zajedničko planiranje i realizacija časova profesora koji predaju srodne predmete.
Morali smo biti kreativni i inovativni kako bismo održali pažnju u odsustvu. Prednost ovog pristupa je ta da smo svi učili. I učenici i profesori, a to je za sve nas jedno posebno, sveobuhvatno pedagoško iskustvo.
Naši profesori i vanjski saradnici nastojali su omogućiti učenicama i učenicima nesmetano praćenje gradiva uz pomoć svih raspoloživih sredstava, dok su istovremeno i sami učili. Kontinuirano se radilo na poboljšanju kvalitete online nastave. Profesorice i profesori, kao i djeca, davali se sve od sebe da ovladaju platformom i drugim web-alatima s kojima su se mnogi tek bili upoznali; nekima je išlo lakše, nekima malo teže. U našoj školi kao platformu za online nastavu koristili smo eSkola.ba te još nekoliko osnovnih koncepata:
 
1. Viber grupe
2. E-mail sistem
3. Google učionice
4. Zoom video konferencije
 
Prinudno prebacivanje nastave u online prostor iznijelo je na vidjelo i potrebu za sistemskim izgrađivanjem digitalnih kompetencija prosvjetnih radnica i radnika. U tome su, nažalost, dosad bili uglavnom prepušteni sami sebi. Sistem nije prepoznavao potrebu za ozbiljnim radom na poboljšanju nastavničkih digitalnih kompetencija i ovo godine je postalo očigledno koliko je to važno. No, kada nije postojala druga opcija, naši profesori sami su pitali, učili, pokušavali i uspijevali.
Digitalne kompetencije nisu neka zasebna vrsta kompetencija, nego su esencijalni dio duha vremena u kojem živimo. Ukoliko nemamo kompetencije živjeti u sopstvenoj sadašnjosti, onda teško da možemo biti stručni odgojiti i educirati naraštaje za budućnost. Djeca su mnogo upućenija u digitalni svijet, ali je i njihove kompetencije također potrebno oblikovati. Učeničke digitalne kompetencije nisu dovoljno formatirane. Nedostaje im medijske pismenosti kako bi uspješno odvojili bitne digitalne kompetencije (npr. da kreiraju e-mail) od manje bitnih (npr. da postave story s filterom). Nismo, nažalost, još odmakli u tu vrstu edukacije, ali je svakako jako bitno o tome već sada da razmišljamo.
Online nastava nije bauk, štaviše to je dobra alternativa “offline” nastavi i šansa za jačanje i osvježavanje digitalnih kompetencija i njihovo podizanje na najaktuelniji nivo, kako kod učenika i roditelja, tako i kod profesora, ali i veliki test poštenja i povjerenja svih aktera, što je svakako pozitivna stvar.
 
U duhu priprema za novu nastavnu godinu, u našoj školi danas je održana obuka jedne grupe profesora, doktora i mr.ph. na temu: "Informatičke kompetencije vezane za realizaciju online nastave". Obuku je realizovala Meliha Krhan, profesorica informatike.
Nadamo se da će se priča o digitalnim kompetencijama uvrstiti u nastavne programe i da će njihova ‘tiha reforma’, koja se dešavala krajem protekle školske godine, postati realna.
Pokušajmo u nečem lošem, kao što je ovo stanje, da tragamo za dobrim.
Razvijajmo digitalne kompetencije!
 
 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com