Oglasna tabla

ponedjeljak, 25 Novembar 2019 22:21

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 22.11.2019. godine pripremljen je prigodan program koji se mogao čuti putem razglasa. Program su pripremile profesorice Amna Sefo i Tanja Avdić.

Učionicama su se razlijegali glasovi naših učenika: Sarah Sarić, Edine Tanović, Anisa Nožića i Ene Alić. Odzvanjali su prelijepi stihovi i riječi o Bosni i Hercegovini, koja je, nalazeći se na razmeđu svjetova, na kapiji Istoka i Zapada, imala dramatičnu historiju. Za nju su se otimale mnoge države, narodi i religije. Gotovo sve što se na Balkanu događalo, ticalo se Bosne, i unatoč svim tim iskušenjima, ona opstajala je kao zasebna državna cjelina i na stalnom državnom teritoriju.

Obzirom na prisvajanja s jedne i druge strane, negiranja njene historije i stalnih pokušaja da joj se zatre ili bar iskrivi njena historija, jako je bitno, pogotovo za mlade naraštaje da znaju barem osnovne historijske činjenice, vezane za postojanje i državni kontinuitet Bosne i Hercegovine.

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH - a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Na zasjedanju ZAVNOBiH - a je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja koja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpksa, i hrvatska, i muslimanska” bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih stanovnika.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika iz reda svih bosanskohercegovačkih naroda.  

Današnje podsjećanje na odluke ZAVNOBIH-a više je od pukog podsjećanja na jedan historijski događaj. To je podsjećanje na sve nade i sve ideale. To je priča o sveukupnoj povijesti ove zemlje, o njenim drevnim kraljevima, gracioznim i hrabrim kraljicama, poznatim i nepoznatim herojima…

To je priča o istinama i zabludama, o dobru i zlu, o fašizmu i antifašizmu. To je priča o zemlji koja, “da prostiš”, nije nastala 1995. godine kao rezulat rata i razaranja i volje i interesa velikih sila, nego priča o zemlji koja je prije 76 godina stekla sve atribute državnosti čiji korijeni dosežu daleko u prošlost.

Pozivamo mlade generacije djevojaka i mladića širom prelijepe domovine na borbu i podižemo revoluciju. Revoluciju protiv neznanja, revoluciju s knjigom i olovkom u ruci. Pozivamo na borbu protiv nepismenosti, na borbu protiv mržnje i na zakletvu da nikada nikome ne dozvolimo rat, glad, genocid... 

Razgradimo granice i posadimo cvijeće.

Učimo kako bismo više znali i razmišljajmo kako bismo bili bolji i tolerantniji.

Učimo kako bismo jedni drugima mogli više pomoći.

Budimo dostojni naše domovine!

Zato, svim Bosancima i Hercegovcima želimo sretan 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com