Oglasna tabla

subota, 05 Oktobar 2019 10:40

Sretan nam Dan učitelja!

Biti učitelj nije zanimanje, nije profesija, nije posao. Biti učitelj je stil života i damar koji prožima naše biće. Svaki prosvjetni radnik je učitelj, i profesor, i nastavnik…svi smo mi učitelji!

Dok drugi svoj poziv zaključavaju u ladicama uredskih stolova, garažama, kutijama s alatima, mi svoj posao nosimo kući da nastavimo tamo gdje smo stali. Ako pri ovome mislite samo na sveske, pripreme, zadaćnice, testove, radne listove - varate se. To je najdosadniji, ali najlakši dio našeg posla. (Najlakši pod uslovom da stranice dječijih pismenih vježbi (čitaj: ispovijesti) ne kvasite suzama zbog težine koja se svalila na nejaku dječiju dušu.) Mi kući nosimo njihove snove, nekad lepršave i lijepe koji te ponesu na svojim krilima, ali vrlo često (i sve češće) snove natopljene socijalnim problemima, glađu, bolestima, otuđenošću, snove koje društvo i porodica ne vide, ne čuju. Bosa stopala u dotrajalim patikama, tijesne i kratke hlače nasuprot skupih telefona, markirane odjeće u istoj klupi, BOLE, veoma bole i prate nas učitelje i dok gledamo u vlastiti ručak. Rekli su mi "nije teško". Jeste, teško je. Teško je pratiti sve tokove života, biti u korak s njima, s njihovim zahtjevima, roditeljskim, administrativnim, zakonskim, a ustvari najteže je biti u korak sa zahtjevima koje smo postavili pred sebe odlučivši se za poziv učitelja. A postavili smo zahtjev sebi da budemo prijatelj, učitelj, oslonac, osoba od povjerenja...sve ono što društvo, nažalost ponekad i porodica, nije. Da se razumijemo, nije teško podučavati djecu lekcijama, znanju, teško je sačuvati emocije i dušu, vlastita koljena od padova naše djece, jer svaki njihov pad je naš - učiteljski.

Mi smo oni koji se brinemo o onima koji su vam sve na svijetu. Svaki njihov plač, razočarenje, bol, bolest, tuga su i naši...a puno je to za jednu dušu - učiteljsku. Jeste TEŠKO je, ne s djecom, već s pojedinim roditeljima, ulicom, policijom, s polomljenim dječijim snovima - s njima je najteže!

Teško je osvijetliti putove, a tako puno je mraka oko nas.

Nema slobodnog vremena, ali ima DOSTOJANSTVA kojeg smo dužni očuvati zbog svih onih koji će doći, koji su ostali iza nas i koji nas još čekaju. I da baš tako, ČAST mi je biti UČITELJICA.

 

Sretan nam Dan učitelja!

 

 

 

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com