Oglasna tabla

ponedjeljak, 30 Septembar 2019 19:11

Obilježen Svjetski dan srca

“Fizička aktivnost najbolja je prevencija bolesti srca!”, poruka je tradicionalne kros utrke koju u Mostaru za djecu mostarskih obrazovnih institucija organiziraju Sportski savez grada Mostara i Udruženje kardiologa Bosne i Hercegovie. Svrha kampanje, koja se provodi povodom 29. septembra – Svjetskog dana srca je promovisati zdrave stilove života kroz uključivanje što većeg broja omladine, sportaša i ostalih građana Mostara u niz sportsko-rekreativnih aktivnosti. Tako je održan i tradicionalni cross u kojem je učestvovalo više od hiljadu takmičara.

Uz djecu predškolskog uzrasta, učestvovali su i učenici iz 22 osnovne i 19 mostarskih srednjih škola.

 

U utrkama su učestvovali i učenici i učenice Srednje medicinske škole Mostar ostvarivši odlične rezultate. U muškoj kategoriji, u utrci za učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola osvojili smo 1. mjesto! 

 

Čestitamo brzim momcima i želimo im mnogo sreće i uspjeha i u narednim takmičenjima.

 

 

Uporedo, povodom obilježavanja “Svjetskog dana srca”, u našoj školi je u ponedjeljak, 30.9.2019. godine održana prezentacija na temu: “Srce i bolesti srca”. Naši vrijedni učenici su nas podsjetili na bolesti srca i krvnih sudova, bolesti koji su još uvijek vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

 

Svjetski dan srca je prilika da podijelimo znanje i da se informišemo kako možemo pomoći sebi i drugima.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2030.godine 23,6 miliona ljudi godišnje umirati usljed bolesti srca i krvnih sudova.

 

Prezentaciju su prezentovali učenici: Lamija Habibija, Ilma Hero i Danis Muhibić.

 

sv dan srca 2019

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com