Oglasna tabla

ponedjeljak, 30 Septembar 2019 14:19

Obilježen 26. septembar - Evropski dan jezika

26. septembra diljem Evrope obilježava se Evropski dan jezika. Toga dana se slavi jezička raznolikost kontinenta s više od 220 jezika, 24 službena jezika Evropske unije, oko 60 regionalnih/manjinskih jezika, i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.


Procjene o tome koliko se jezika govori na svijetu kreću se između pet i sedam hiljada. Do tolikih, pa i većih razlika u procjeni broja jezika svijeta dolazi zbog dva razloga. Prvi je da su i danas neki dijelovi svijeta lingvistima još nedovoljno poznati: npr. na Novoj Gvineji i u Amazoniji još ima domorodačkih plemena koja su do sada dolazila u vrlo malo dodira s civilizacijom. Osim toga, lingvisti imaju različite predodžbe o tome kada dva idioma, jezička sistema koji imaju barem minimalno različitu gramatiku i rječnik, valja smatrati različitim jezicima, a kada dijalektima istoga jezika.

Povodom ovoga Dana, pod mentorsvom profesorice njemačkog jezika, Dženite Hadžović, profesora turskog jezika, Harisa Devedžića i profesorice engleskog jezika, Senade Šahić, vrijedni članovi Sekcije stranih jezika Srednje medicinske škole Mostar, uz poučne panoe i prigodnu prezentaciju na turskom, engleskom i njemačkom jeziku, podsjetili su naše učenike na značaj izučavanja stranih jezika, ali i na značaj izučavanja i čuvanja vlastitog, bosanskog jezika.

 

         2        1

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com