Oglasna tabla

ponedjeljak, 30 Septembar 2019 10:56

Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva

13 učenika Srednje medicinske škole Mostar, zajedno sa svojim profesoricama Amnom Sefo i Madžidom Muhibić te učenicima Druge gimnazije, 27.9.2019. godine posjetili su Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

 

Muzej predstavlja ratna iskustva djece koja su odrastala u periodu od 1992. do 1995. godine. Naime, riječ je o prvom svjetskom muzeju posvećenom iskustvu odrastanja u ratu. Njegova prva stalna postavka otvorena je 2017. godine. Učenici su imali priliku vidjeti eksponate, dokumente, pročitati priče koje su u vezi s određenim eksponatom kao i poslušati video svjedočenja ratnih mališana, sada već odraslih osoba.

 

 

posjeta Muzeju ratnog djetinjstva sep 2019 1

 

 

Muzej ratnog djetinjstva rođen je u knjizi „Djetinjstvo u ratu“, knjizi ratnih sjećanja djece koja su odrastala u ratnom užasu. Ovaj Muzej je dobitnik prestižne muzejske nagrade Vijeća Evrope za najbolji muzej u 2018. godini.

 

Puni novih saznanja, tužnih emocija i želje da se rat nikome nikad ne dogodi, vratili smo se u Mostar. Mir počinje kolektivnom odlukom o prestanku ignorisanja užasa koji se dešavaju svaki dan oko nas. 

 

“Samo da rata ne bude,

ludila među ljudima,

veliki nude zablude,

plaše nas raznim čudima,

svakoj bajci naude,

da rata ne bude!”

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com