Oglasna tabla

subota, 23 Mart 2019 22:02

Zasadimo jedno stablo - čuvajmo naše šume!

Povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana zaštite šuma, članovi biološko-ekološke sekcije su održali edukativno predavanje za svoje vršnjake. Razgovaralo se o važnosti očuvanja šuma kao jednom od najvažnijih faktora ekosistema, kako za čovjeka, tako i za biljne i životinjske vrste koje su nastanjene u njima. Kao najveći problem naveli su smanjenje šumskih površina.

O značaju ove teme svjedoče i podaci Ujedinjenih nacija prema kojima su se u posljednjih 15 godina šumske površine u svijetu smanjile za više od trostruke površine Njemačke. Prema procjenama stručnjaka, godišnje nestane oko 16.000.000 hektara šuma na svijetu. One su globalno ugrožene usljed loše ekonomije, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskom nivou, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena, unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

 

 

dan suma 2019

 

 

 

Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljikdioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda. I uprkos svim neprocjenjivim koristima koje od šuma ima čovječanstvo - ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti.

 

Na ovaj problem mora se reagovati. Svi možemo pridonijeti očuvanju, ali i revitalizaciji šuma. 

 

Zasadite narednih dana jedno novo stablo, za zeleniju i ljepšu budućnost naše Bosne i Hercegovine i planete Zemlje!

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com