Oglasna tabla

: Ремонт ноутбуков hp pavilion. Ремонт ноутбуков hp своими руками. Ремонт клавиатуры ноутбука hp. Сервисный центр samsung ремонт планшетов. Быстрый ремонт планшетов samsung. Ремонт планшетов samsung galaxy tab. Штукатурка стен своими руками. Качественная венецианская штукатурка своими руками. Наружная штукатурка своими руками.
Смартфон samsung galaxy отзывы. Хороший обзор смартфонов samsung galaxy. Смартфон samsung galaxy ace 2. Горнолыжные курорты италии отзывы. Лучшие горнолыжные курорты италии. Горнолыжные курорты италии фото. Лазерная коррекция зрения. Качественная коррекция зрения стоимость. Операция по коррекции зрения. Язык программирования python. Учим python быстро. Весь язык python с нуля. Лечение сетчатки глаза. Нервный тик глаза лечение. Болезни глаз лечение.
srijeda, 25 April 2018 10:06

Sajam srednjih škola 2018.

I ove godine Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, u saradnji sa srednjim i osnovnim školama sa područja Grada Mostara, Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, Vijećem mladih Grada Mostara i Vijećem učenika srednjih škola Grada Mostara, tradicionalno, sedmu godinu zaredom realizuju projekt “Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018. “.

 

“Sajam srednjih škola” je projekt čiji su osnovni ciljevi promovisanje suživota, saradnje i komunikacije, zajedničko predstavljanje škola, odnosno ponude kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mostarskih škola. Sajam se priprema i realizuje tokom cijele godine, a završni dio projekta se realizuje u novembru, u sklopu obilježavanja Međunarodne sedmice tolerancije.

U sklopu Sajma, u periodu od 18.1. do 20.4.2018.god. organizovane su sljedeće aktivnosti:

 

  • - Sajam sa prezentacijom svih srednjih škola Grada Mostara,
  • - Kviz za mješovite školske timove učenika srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona na temu: „Obrazovanje bez diskriminacije“,
  • - Istraživanje mješovitih timova učenika srednjih i osnovnih škola Grada Mostara, na temu: “Boje Hercegovine“,
  • - Girls Day – promocija tehničkih zanimanja učenicama završnih razreda osnovnih škola
  • - sajamska aktivnost „Upoznaj Evropu“.

 

U sajamskim aktivnostima ove godine učestvovalo je više od 2300 učesnika, od čega preko 1100 učenika osnovnih škola sa područja Mostara, njihovi nastavnici, direktori škola, preko 1000 učenika srednjih škola, njihovi profesori, službenici Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda, Pravni fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i Omladinskog kulturnog centra Abrašević.

 

Svi oni su na najljepši mogući način, svako u okviru svojih mogućnosti, s puno ljubavi, zalaganja i međusobne saradnje realizovali sajamske aktivnosti.

 

- Sajamski dan s prezentiranjem svih srednjih škola Grada Mostara i privrednih subjekata.

 

 

17. aprila 2018. godine na Sajmu srednjih škola Grada Mostara, u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, naša škole je bila jedna od 22 srednje škole sa područja Grada Mostara koje su predstavile svoja školska zanimanja, projekte i vannastavne aktivnosti. Promotivni štand Srednje medicinske škole Mostar već tradicionalno izaziva dosta pažnje i interesovanja zbog zanimljivosti koje nudimo posjetiocima. Naši učenici su demonstrirali proces izrade zubne proteze, mjerili tlak i šećer u krvi te na taj način ukazali na prednosti medicinske struke, a ujedno i omogućili učesnicima i posjetiocima Sajma da provjere svoje zdravstveno stanje.

Osnovnoškolci su sa pažnjom slušali izlaganja te pokazali veliku zainteresiranost za našu školu. Nadamo se da samo riješili nedoumice osnovnoškolaca te im pomogli u vrlo važnoj odluci – koju srednju školu upisati?!

Sajam su posjetili i Gradonačelnik Mostara s saradnicima, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK g. Rašid Hadžović sa saradnicima, predstavnici Pedagoškog zavoda, Zavoda za školstvo, Privredne komore Grada Mostara, kao i direktori svih osnovnih i srednjih škola s područja Grada Mostara.

 

30546103 1863885697015154 1391693066 o

 

 

 

 

sajam 2018

 

 

U sklopu Sajma srednjih škola Grada Mostara 2018. realizovane su i sljedeće aktivnosti:

 

Sajamska aktivnost „Boje Hercegovine“

 

U sklopu Sajma srednjih škola Grada Mostara 2018, mješoviti timovi učenika iz srednjih škola sa srodnim zanimanjima/smjerovima, a jezički različitih nastavnih planova i programa, te učenici osnovnih škola jezički različitih nastavnih planova i programa, uz podršku profesora mentora,  istraživali su na temu “Boje Hercegovine“. Ovu Sajamsku aktivnost koordinirali su Pedagoški zavod i Zavod za školstvo. Mješoviti timovi su svoje istraživanje završili kreiranjem portfolio prezentacija na zajedničkom događaju organizovanom 15.3.2018.godine, u zgradi Vlade FBiH, kada su se članovi svih timova i profesori/nastavnici mentori sastali, imali priliku razmijeniti iskustva i informacije, te završili svoje prezentacije. Učenički timovi su rezultate svog rada predstavili na portfolio prezentacijama koje su izložene na svečanoj ceremoniji 19.4.2018. godine.

 

Sajamska aktivnost “Girls Day”

 

11. aprila, u saradnji sa GIZ-om, u Gradskoj vijećnici organizovan je “Girls Day”, kada su učenicama završnih razreda osnovnih škola promovisana i prezentirana trehnička zanimanja. Cilj aktivnosti je pobuditi kod učenica interes za tehnička zanimanja. Tehnička zanimanja su učenicama prezentirale uspješne žene tehničke struke iz Mostara i šire. Cilj ovog programa je ohrabriti djevojke da odaberu tehnička zanimanja.

 

Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije“

 

Značajna sajamska aktivnost je i Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije”, školsko takmičenje za srednje škole. U ovoj sajamskoj aktivnosti učestvuju sve srednje škole iz našeg Kantona. Kviz se realizuje s učenicima trećih razreda kada se izučava predmet Demokratija i ljudska prava. Najbolja znanja u našoj školi pokazale su Samra Kurtanović i Elma Idrizović koje su 13. aprila učestvovale na finalnom sajamskom kvizu u prostorijama Međunarodnog koledža.

 

20180413 101843

 

 

Sajamska aktivnost „Upoznaj Evropu“

 

Evropski parlament mladih Bosne i Hercegovine, Ured u Mostaru Europski je nosilac sajamske aktivnosti „Upoznaj Evropu“. U sklopu ove aktivnosti 13. aprila je organizovana radionica za srednjoškolce na temu „Upoznaj Evropu“, a 18. aprila debata između srednjoškolaca i studenata pravnih fakulteta iz Mostara na odabranu temu vezanu za Evropu i Evropske integracije. 

 

Sajamske aktivnosti su završene svečanom ceremonijom koja je održana u četvrtak, 19. aprila u Centru za kulturu Mostar. Nakon obraćanja zvaničnika i organizatora, prisutnima su prezentovane sve zajedničke aktivnosti realizovane u toku cjelokupne manifestacije “Sajam srednjih škola 2018.” - “Boje Hercegovine”, “Obrazovanje bez diskriminacije”, “Girls day” i “Upoznaj Evropu”.

 

 

O toleranciji…

 

 

Tolerancija je poštovanje, prihvatanje, uvažavanje nečijeg prava na različitost. U čemu se razlikujemo? Običajima, vjerovanjima, sposobnostima, navikama, vrijednostima, izgledu, jeziku, političkoj i nacionalnoj pripadnosti, ukusima, sportskom timu za koji navijamo, načinu na hodamo ili vadimo košulju iz ormana. Odavno je čovjek izašao iz pećine i, vidjevši četiri traga stopala, pomislio: Ovo nisu moji tragovi, prolazio je neko različit od mene, možda neko opasan! Slični tako izazivaju osmijeh prepoznavanja, različitost budi strah. Zbog toga smo izgradili kategorije u mozgu za slične i različite, za dobre i loše ljude, jer je tako lakše i ne stvara napetost, ali time odbacujemo jedan dio realnosti i lišavamo se mogućnosti da doživimo raznolikost i bogatstvo drugih ostajući u “kutiji” nepomirljivih stavova i predrasuda. Sitne razlike preuveličavamo i postaju nam važnije od pravih vrijednosti i onog što nam je zajedničko.

UNESCO je 1995. godine dao definiciju tolerancije, koja nastoji unaprijediti tradicionalno sagledavanje da je riječ o pukoj trpeljivosti, gdje većina trpi manjinu, i moćni one manje moćne. Ta definicija glasi u cijelosti ovako:

"Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.

Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država.

Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u instrumentima internacionalnih ljudskih prava

Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima."

Sticanje predrasuda

Porodica je jedan od najvažnijih faktora u procesu odrastanja. U porodici od malih nogu učimo društvene vrijednosti, norme, stavove o sebi i drugima te o društvu općenito, pa shodno tome odgoj za nenasilje i toleranciju treba započeti već od prvog dana života. Ne/tolerantno ponašanje može se podjednako lako i brzo usvojiti, pa su zato na prvom mjestu roditelji odgovorni za nivo ne/tolerancije svoje djece. Djeca već sa dvije i tri godine postavljaju roditeljima raznorazna pitanja. Ako su odgovori na ta pitanja odraz njihovih predrasuda, djeca će već u predškolskoj fazi prihvatiti te stereotipe i predrasude. S polaskom u osnovnu školu djeca će se početi identificirati s grupom kojoj su slična, a razviti će predrasude prema onoj kojoj ne pripadaju. Istovremeno će od roditelja, s TV-a i sl. usvojiti daljnje predrasude prema npr. članovima druge nacionalne ili vjerske zajednice, spolne orijentacije i slično.

Predrasude su štetne za djecu jer stvaraju lažan osjećaj premoći koji vodi ka neuspjehu i razočaranju u sebe, dovode do straha i izbjegavanja pripadnika drugih skupina. Kod diskriminirane djece javlja se osjećaj manje vrijednosti i socijalne odbačenosti.

 

Toleranciju možemo naučiti

Kao odgovor na pitanje na koji je način moguće osobu potaknuti na međusobno poštivanje različitosti i saradnju, često se spominju odgoj i edukacija djece kojima će se razvijati vještina tolerancije i stvarnog uvažavanja tuđih mišljenja i ponašanja. To znači da djeca prihvatanje različitosti trebaju ugraditi u vlastiti sistem vrijednosti kako bi kasnije mogli i uvažavati, a ne samo podnositi druge ljude.

Prvi učitelj tolerancije je porodica. Tolerancija se uči najčešće po modelu – dakle gledajući nekog drugoga tko ima razvijene tolerantne oblike i obrasce ponašanja djeca će ih usvojiti. No, porodica nije jedini učitelj. Sve strukture društva trebale bi se uključiti u odgoj oko tolerancije, kako se uključuju u ostala područja odgoja. Ono što je prvi preduslov učenju tolerancije je empatija - kognitivna, razumska sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, situacija ili problema.

 

Tolerantno ponašanje

Tolerantno odnosno netolerantno ponašanje možemo izražavati na različite načine. Ljudi sa snažnim predrasudama izbjegavaju doći u kontakt s predmetom svoje osude, što, naravno, onemogućuje usvajanje novih informacija koje bi mogle ublažiti ili promijeniti predrasude. Netolerancija se izražava vrijeđanjem, izrugivanjem, nasiljem, hladnim tonom glasa, pa i šutnjom. Tolerancija, u drugu ruku, podrazumijeva ljubazan ton glasa, smiješak, pohvale i izražavanje interesa.

Način izražavanja tolerancije uvelike ovisi o odgoju i obrazovanju, i to tako da će obrazovanija i bolje odgojena osoba svoju nesnošjivost iskazati na sofisticiraniji i manje očit način od neobrazovanih ili neodgojenih ljudi. Tolerantan čovjek tako dobija slobodu. Neopterećen razmišljanjem o onima koje toleriše i negativnim emocijama koje bi oni u njemu mogli izazvati, slobodan je od mržnje, prezira i nesnošljivosti.

Najčešće smo tolerantni prema onima koji su nam slični, dok kod osoba koje su drugačije od nas dolazi do smanjene tolerancije. Ljudi koji razmišljaju i ponašaju se drugačije od plaše nas jer nismo u stanju predvidjeti njihove reakcije i ne znamo kako bi se prema njima ophodili. Strah rađa odbojnost, netrpeljivost i neprijateljstvo.

Upoznajući druge ljude, razumijevajući drugačije vrednovanje stvarnosti postajemo bogatiji. Mi na taj način bolje razumijemo do tada nam strana ponašanja no također bolje razumijemo i sebe. Prihvatanje i razumijevanje različitosti temelj je kvalitetnije komunikacije i života cijele društvene zajednice. Bogatstvo života nalazi se u toj različitosti.

 

 

Dragi naši učenici i učenice,

pozivamo vas da gradite srdačne odnose, zdrave i otvorene.

 

Tražite sebe i jedni druge!

 

Sretan Međunarodni dan tolerancije!

 

 

Literarno – novinarska sekcija

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com