Oglasna tabla

: Ремонт ноутбуков hp pavilion. Ремонт ноутбуков hp своими руками. Ремонт клавиатуры ноутбука hp. Сервисный центр samsung ремонт планшетов. Быстрый ремонт планшетов samsung. Ремонт планшетов samsung galaxy tab. Штукатурка стен своими руками. Качественная венецианская штукатурка своими руками. Наружная штукатурка своими руками.
Смартфон samsung galaxy отзывы. Хороший обзор смартфонов samsung galaxy. Смартфон samsung galaxy ace 2. Горнолыжные курорты италии отзывы. Лучшие горнолыжные курорты италии. Горнолыжные курорты италии фото. Лазерная коррекция зрения. Качественная коррекция зрения стоимость. Операция по коррекции зрения. Язык программирования python. Учим python быстро. Весь язык python с нуля. Лечение сетчатки глаза. Нервный тик глаза лечение. Болезни глаз лечение.
četvrtak, 22 Mart 2018 21:14

Deutscholympiade 2018

U srijedu, 21. marta 2018. godine, u OŠ “Zalik” održano je Kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika za učenike koje pohađaju nastavu po bosanskom i hrvatskom planu i programu.

Organizatori takmičenja su Udruženje profesora/nastavnika njemačkog jezika BHDLV HNK u saradnji s Goethe institutom iz Sarajeva, uz podršku Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar.

Na takmičenju su učestvovala 73 učenika iz 31 škole. Učenici Srednje medicinske škole Mostar su osvojili sljedeća mjesta: Haris Nuspahić 5. mjesto, Nedim Čamo 6. mjesto, Mirza Međedović 8. mjesto, Muamer Bašić 9. mjesto, Edina Tanović 16. mjesto i Alma Jugo 26. mjesto. 

Deutscholympiade 2018 je protekla u ugodnom duženju učenika koji su pokazali zavidno znanje njemačkog jezika.

 

Čestitamo našim učenicima i želimo im uspjeh i u svim narednim takmičenjima!

 

Zašto učiti njemački jezik?

 

Šta god planirate, poznavanjem njemačkog jezika sebi stvarate neizmjerne mogućnosti. Učenje njemačkog jezika predstavlja sticanje vještina uz čiju pomoć ćete moći poboljšati kvalitet svog poslovnog i privatnog života.

U poslovnom životu: Komunikacija na njemačkom jeziku sa Vašim njemačkim poslovnim partnerima vodi do stvaranja boljih poslovnih veza, a time i do boljih prilika za efikasniju komunikaciju – što osigurava uspjeh.

Globalna karijera: Poznavanje njemačkog jezika poboljšava Vaše šanse za zaposlenje u njemačkim firmama u Vašoj zemlji i u drugim zemljama. Dobro poznavanje njemačkog jezika od Vas će napraviti produktivnog uposlenika/uposlenicu za poslodavca sa globalnim poslovnim vezama.

Uživajte u književnosti, muzici, umjetnosti i filozofiji: Njemački je jezik Goethea, Kafke, Mozarta, Bacha i Beethovena. Produbite užitak koji imate čitajući i/ili slušajući njihova djela na izvornom jeziku.

Turizam i hotelijerstvo: Turisti iz zemalja u kojima se govori njemački jezik putuju mnogo i na daleke destinacije, na godišnjem odmoru troše više novca nego turisti iz drugh zemalja. Vole da uživaju u ponudi sa osobljem i turističkim vodićima koji govore njemački jezik.

Naučno-istraživački rad: Njemački jezik je drugi najvažniji jezik nauke. Njemačka se sa svojim doprinosom naučno-istraživačkom radu i razvoju nalazi na trećem mjestu na svijetu  i dodjeljuje istraživačke stipendije naučnicima i istraživačima iz inostranstva.

Komunikacija: Razvoj na području medijskih, informatičkih i komunikacijskih tehnologija čine višejezičnu komunikaciju nužnom. Cijeli niz veoma važnih internet stranica je na njemačkom jeziku. Njemačka se kada govorimo o godišnjem objavljivanju novih knjiga na svjetskom nivou među 87 zemalja nalazi na 6. mjestu, nakon Indije, UK-a, SAD-a, Kine i Rusije. Stoga će Vam poznavanje njemačkog jezika omogućiti proširen pristup informacijama.

Kulturalno razumijevanje: Učiti njemački jezik predstavlja sticanje uvida u život, želje i snove ljudi iz zemalja u kojima se govori njemački jezik i njihova multikulturalna društva.

Putovanja: Povećajte intenzitet Vaših doživljaja na putovanjima uz pomoć poznavanja njemačkog jezika, ne samo u zemljama u kojima se govori njemački jezik, nego i u drugim evropskim zemljama, naročito u Istočnoj Evropi.

Mogućnosti studiranja i rada u Njemačkoj: Njemačka dodjeluje ogroman broj stipendija za studiranje u Njemačkoj. Za mlade strance postoji posebna radna viza, a za određena zanimanja postoje posebni uslovi za dodjeljivanje radne dozvole.

Programi razmjene: Postoje različiti sporazumi o razmjeni učenika i studenata između Njemačke i mnogih drugih zemalja na svijetu.

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com