Oglasna tabla

: Ремонт ноутбуков hp pavilion. Ремонт ноутбуков hp своими руками. Ремонт клавиатуры ноутбука hp. Сервисный центр samsung ремонт планшетов. Быстрый ремонт планшетов samsung. Ремонт планшетов samsung galaxy tab. Штукатурка стен своими руками. Качественная венецианская штукатурка своими руками. Наружная штукатурка своими руками.
Смартфон samsung galaxy отзывы. Хороший обзор смартфонов samsung galaxy. Смартфон samsung galaxy ace 2. Горнолыжные курорты италии отзывы. Лучшие горнолыжные курорты италии. Горнолыжные курорты италии фото. Лазерная коррекция зрения. Качественная коррекция зрения стоимость. Операция по коррекции зрения. Язык программирования python. Учим python быстро. Весь язык python с нуля. Лечение сетчатки глаза. Нервный тик глаза лечение. Болезни глаз лечение.
četvrtak, 01 Mart 2018 19:10

Učešće na XXI državnom debatnom takmičenju

U periodu od 23.2. do 25.2.2018. godine naši učenici Omar Zolj i Senad Bajat bili su u Tuzli, na XXI državnom debatnom takmičenju, Smotri srednjoškolaca Bosne i Hercegovine „Jednaki u različitosti-ne diskriminaciji!”. Na smotri su učestvovali srednjoškolci i profesori iz cijele Bosne i Hercegovine. Argumente protiv diskriminacije je razmijenilo 30 ekipa mladih, 140 učenika iz: Banja Luke, Bihaća, Brčkog, Breze, Čelića, Donjeg Vakufa, Drvara, Gračanice, Gradačca, Istočnog Sarajeva, Kaknja, Kladnja, Konjica, Mostara, Novog Grada, Prijedora, Sarajeva, Srebrenika, Srpca, Teslića, Tešnja, Tinje, Travnika, Tuzle, Usore, Visokog, Zenice, Zvornika i Živinica.

Teme takmičenja su bile: “U bh. školama se njeguje zajedništvo različitosti (da/ne)”, “Izuzeće nadarene, darovite i talentirane djece od jednakog postupanja je opravdano (da/ne)” i “Mediji u BiH potiču diskriminaciju (da/ne)”. Osim navedenih tema o kojima su debatovalo, srednjoškolci su prezentovali i govorili o sljedećim temama: “Pozitivna diskriminacija Roma je opravdana u bh. obrazovnom sistemu”, “Sve škole u Bosni i Hercegovini treba da osiguraju uvjete za inkluziju slijepih i slabovidnih učenika”, “Jednaki uvjeti za upis u škole i fakultete mogu dovesti do diskriminacije” i “Jednaki, ali odvojeni – jeste diskriminacija”. Svojim nastupima Senad i Omar dostojanstveno su predstavljali našu školu, usvojili nova znanja i iskustva te se ugodno proveli.

Debata nikada nije razgovor istomišljenika. Srednjoškolci su svojim debatnim umijećem pokazali da diskriminacija ima mnogo lica i da ona postoji čak i kada nam se čini da je nema. Razlike ne smiju biti temelj za podjelu, nego uvijek moraju biti osnova za kreiranje bolje i uspješnije društvo u kojem se dogovorom može sve postići. Razlike između lokalnih zajednica, gradova, kantona i entiteta trebaju biti temelj za radost življenja u različitosti, a ne nikako kamen spoticanja.

Smotra je realizovana je u okviru programa “Jednakost za sve – Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz Program grantova u okviru kojeg Centar za kulturu dijaloga provodi projekat „Jednaki u različitosti“. 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com