ponedjeljak, 09 Novembar 2020 20:45

Obilježena dvadeset i sedma godišnjica rušenja Starog mosta

9. novembra navršilo se 27 godina od rušenja Starog mosta, remek-djela osmanske arhitekture na Balkanu i jednog od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Naši učenici: Nejla Mehremić, Samina Krhan i Eldin Buljko s profesorom Refikom Islamovićem i predstavnicima još 13 škola prisustvovali su ceremoniji obilježavanja dvadeset i sedme godišnjice rušenja Starog mosta i obilježili je bacanjem cvijeća u Neretvu, razgovorom o značaju Starog mosta, njegovoj simbolici, ljepoti...

Klub skakača "Mostari" organizovao je ceremoniju obilježavanja rušenja Starog mosta, kada je izveden i skok bez aplauza.

 

 

Podsjetimo se…

 

Podsjećanje na rušenje Mosta mira ima historijsku vrijednost za cijelo čovječanstvo, a sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu.

 

Stari most sagrađen je u razdoblju između 1557. – 1566. godine. Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučna konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Ovaj prelijepi i veličanstveni građevinski spomenik u Mostaru, čudo arhitekture turskog vremena, podignut je za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog po nacrtu neimara Hajrudina, a pod nadzorom najvećeg hercegovačkog dobrotvora Mehmeda Karađoza.

Tokom 1993. godine Stari most i stara gradska jezgra Mostara su kontinuirano granatirani. Gađani su s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijeli Kujundžiluk potpuno je nestao.

 

Stari most i Kujundžiluk 1993

 

Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek - djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu.

 

 

06 Stari most i Kujundžiluk 1993

 

 

O mostu su pisane i pjevane mnoge pjesme, a slavni Evlija Čelebi o mostu kaže:

 

“…Kada se ovaj most pogleda iz daljine, izgleda okrugao kao luk iz kojeg je tek izletjela strijela. Neimarski ukus, preciznost, eleganciju, koja je unošena u ovu divnu kamenu tvorevinu, nije pokazao niti jedan stari neimar. Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u pomenutom čardaku, oni promatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče sa mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice, praveći, svaki od njih, posebnu vrstu akrobacije…”

 

Mostarski pjesnici Derviš-paša Bajezidagić, Medžazija Sanija, Tabija, Rahmija i Arif Mostarac ispjevali su najljepše stihove diveći se kamenom luku mosta. Orijentalista Hivzija Hasandedić kaže da se u dokumentima iz 16. i 17. stoljeća ovaj most naziva Sultan-Sulejmanov most, a u izvorima iz 18. stoljeća Veliki most. Tek kasnije nazvan je Stari most i taj naziv ubrzo baca u zaborav prva dva. Iz nekoliko vrlo vješto ispjevanih hronograma saznajemo da je most zaista napravljen 1566. godine. Među najljepšima je svakako onaj Derviš-paše Bajezidagića koji u prijevodu glasi:

 

 

TARIH O GRADNJI MOSTA U MOSTARU

Ćupriju podiže koja podsjeća na luk duge
Allahu moj! Ima l' na svijetu po ljepoti druge?
Jedan je Derviš zadivljen stao i rekao rijeci:
Ostavit ćemo ćupriju a mi ćemo preći.”

 

"Zar se čudiš, srce, što ga ljubim, Sa ljubavlju sinovskoga žara?", zapisa Derviš-paša Bajezidagić.

 

GAZEL O MOSTARU


Ko bi mogo opjevati redom
Sve ljepote divnoga Mostara,
Zar se čudis srce sto ga ljubim
Sa ljubavlju sinovskoga žara?

O, ne ima na ovom sv'jetu,
Ako nema sred bajnoga raja,
Bistre vode i svježega zraka,
Sto čovjeka sa zdravljem opaja!

Ko ga gleda, život mu se mladi,
A duša mu u nasladi pliva.
Svaki kraj mu i svako mjestance
Zadivljene očipodraživa.

S voćem, s vodom i ostalim miljem
On je druga Sirija na svijetu,
E, bi reko da je rajska basća,
Ko ga vidi u majskome cvijetu.

S dvije kule velika ćuprija
Pružila se preko rijeke carne
Te sa svojim velebnijem lukom
Pričinja se poput duge sarne!

Cio svijet da obiđes redom,
Ne bi naš​​'o onakova svijeta.
On je majdan darovitih ljudi,
Šeher Mostar ures je svijeta.

 

Hronogram povodom gradnje mosta u Mostaru 1566. godine ispjevao je i mostarski pjesnik i muderis Hasan, poznatiji kao Hasan Zijai al-Mostari koji je umro od kuge 1584. godine.

 

HRONOGRAM GRADNJE MOSTA U MOSTARU 974 (1566)

Neka je vesela duša sultana Mehmeda!
Sagradio je legate i spomenike kao što je ovaj.
Nek je također sretno Sulejmanovo vrijeme,
Njegova vladavina je uspjela u građenju.
Zalaganjem nazira ovo se dovrši.
Napisa mu hronogram "Luk snage".

 

Zajedničkim naporom vlada nekoliko zemalja sa više kontinenata, uz podršku UNESCO-a, Stari most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine. Obnova Starog mosta zajedno sa pripremama trajala je gotovo sedam godina, a njegova izgradnja koštala je preko 13 miliona dolara.

Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara je 2005. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz Bosne i Hercegovine.

 

 Literarno - novinarska sekcija

 

 

 

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com